Wyche_Open12-3_AmputeeBoxJumpWanneer je veel uur in een rolstoel doorbrengt, weet je hoe oncomfortabel dit soms kan zijn. Je lichaam over de gehele dag zoveel mogelijk in beweging houden moet daarom deel uitmaken van je leefpatroon. Dit is een prioriteit voor iedereen, en kan vooral voor mensen met een beperking zorgen voor meer zelfvertrouwen en mobiliteit. Consequente (rolstoel)oefeningen zullen je kracht, flexibiliteit, mobiliteit en hart en longen verbeteren, en zorgen ervoor dat je fit en in vormt blijft. Als je competitief bent ingesteld, is deelnemen aan een sport misschien een leuke aanvulling in je leefpatroon.

Praat met een expert

Net als dat er voor mensen met een beperking speciale sporten zijn,zijn er ook speciale fitnessmethodes. Zoek uit bij welk sportcentrum je met een beperking terechtkunt, zodat je de begeleiding krijgt die jij nodig hebt.

Als je een beperking hebt, moet je veel harder werken en creatiever zijn met betrekking tot je oefeningen. Je dokter, fysiotherapeut en andere experts kunnen je helpen bij het vinden van de juiste activiteiten om je lichaam sterk te maken en te houden. Zij weten vaak bij welke specifieke oefeningen je baat hebt, en aan welke oefeningen je met jouw beperking beter niet kunt beginnen.

Pak die rust

Bij fitnessen is het voor iedereen belangrijk tussen intensieve sessies door rustdagen te pakken, maar voor mensen met een beperking is dit cruciaal. Doe je dit niet, dan blijven je spieren in een constante ‘gewonde’ staat, waardoor ze geen kans krijgen om te herstellen en daardoor te verbeteren. Om deze reden moet je ook je grenzen kennen: houd er rekening mee dat je met enorme spierpijn een stuk minder mobiel wordt. Zorg dat je je trainingen langzaam opbouwt en stel een langetermijndoel waar je naartoe kunt werken. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten per dag, en bouw dit op naar 30 minuten per dag. Daarbij moet je, om de spierpijn in te perken, flexibel te blijven en blessures te voorkomen, voor en na elke training goed rekken en strekken.

Ali_Jawad_2075610i

De juiste kleding

Wanneer je begint met fitnessen zul je een fitnessoutfit aan willen schaffen. Investeer in goede fitnesskleding die lang meegaat en gemakkelijk te onderhouden is. Deze kleding moet comfortabel en functioneel zijn, en moet je veel bewegingsvrijheid bieden. Bekijk wat voor oefeningen je uit gaat voeren en pas je kleding en schoenen hier op aan.