ProprioFoot_hmedWas vroeger het verschil in prestaties van niet-gehandicapten en gehandicapten erg duidelijk, wordt deze kloof de laatste jaren steeds kleiner.  Een van de factoren van deze vooruitgang is de ontwikkeling van protheses.

Resultaten

Om een voorbeeld te geven kijken we naar de verschillen in resultaten over 24 jaar bij de 100 meter sprint tijdens de Paralympics:

  • 1984 Handicap: 12.94 seconden vs Niet-Handicap:  11.17 seconden
  • 2008 Handicap: 9.99 seconden  vs Niet-handicap: 9.69 seconden
  • Verschil: 2.95 seconden Verschil: 1.48 seconden seconden

Tijdsverschillen

Wat je ziet is dat de gehandicapten qua tijd minder zijn gaan verschillen dan de niet-gehandicapten. De gehandicapten zijn significant sneller gaan lopen, terwijl de niet-gehandicapten maar iets zijn verbeterd qua tijd. Deze vooruitgang is niet alleen bij de 100 meter sprint te zien maar ook in andere takken van sport.

Innovatie

De sportprotheses zijn door de jaren heen steeds geavanceerder geworden waardoor de sportresultaten steeds beter zijn geworden. Een sportprothese verschilt van protheses die in het dagelijks leven worden gebruikt. Zo moeten sportprotheses voor het been flexibeler zijn en kunnen veren tijdens het hardlopen.

Infographic

In de infographic zie je belangrijke innovaties op het gebied van protheses. Zo reageert de in 2006 ontwikkelde PROPRIO FOOT op verschillende soorten ondergronden en past zich daarop aan.