zitvolleybal-team-nederland-header

Zitvolleybal is één van de populairste paralympische sporten en mag in Nederland door iedereen gespeeld worden. Beide teams bestaan uit 6 spelers en het net heeft een hoogte van 105 centimeter bij de dames en 115 centimeter bij de mannen. Verder zijn de regels hetzelfde als bij zaalvolleybal, met één uitzondering: bij zitvolleybal moet een speler tijdens het raken van de bal contact maken met de vloer, met het zitvlak of een ander deel van de romp. Hierdoor is de sport erg geschikt voor sporters met een beperking aan één of beide benen.

Nederlandse dames succesvol

zitvolleybal-team-nederland-wedstrijdOok in Nederland is zitvolleybal erg populair en het damesteam behoorlijk succesvol. Op de Paralympics van 2012 eindigen de dames op een 4e plaats, nadat in de halve finale met 2-3 verloren werd van China. Vervolgens werd de troostfinale met 0-3 verloren van Oekraïne.

Dit jaar waren de dames op het WK in Polen van de partij, waar opnieuw een 4e plaats behaald werd. Tegen Europees Kampioen Rusland werd met 0-3 verloren. Het was de 4e keer op rij dat de Nederlandse dames net een medaille misliepen op een groot toernooi, maar de doelstelling om bij de beste 5 te zitten, werd behaald.

“Sport is belangrijk voor iedereen”zitvolleybal-team-nederland-dela

De goede prestaties van de afgelopen jaren kwamen tot stand met behulp van verzekeringsorganisatie DELA, die sinds 2009 hoofdsponsor van het dames zitvolleybalteam is. Edzo Doeve, algemeen directeur van DELA, legt uit waarom de Coöperatie zo enthousiast was over deze samenwerking: “Wij zijn heel trots dat wij partner zijn van het dames zitvolleybalteam. Deze dames draaien al jaren mee in de wereldtop.
“Sport is belangrijk voor iedereen en we stimuleren hiermee het volleybal voor gehandicapten in Nederland.”

Dankzij de steun van DELA, hebben de dames uiteindelijk de Paralympics van 2012 kunnen bereiken. Het partnerschap liep oorspronkelijk tot de Paralympics van 2012, maar DELA heeft de samenwerking met de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) verlengd tot 2015.